Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan Sokmalarında Doğru Davranış Hayat Kurtarır

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakasının bildirildiğini belirtti. Yılanların çoğunun zehirli olmadığını ifade eden Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin kırsal alanlarında görüldüğünü söyledi.

Aygün, Ordu’da özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin arttığı dönemlerde engerek türü yılanların sebep olduğu yılan sokması vakalarının görüldüğüne dikkat çekerek, belirtiler hakkında şu bilgileri verdi:

  • Sokulan bölgede şiddetli ağrı, şişlik, morarma
  • Bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik
  • Nadir durumlarda bilinç değişikliği, tansiyon düşüklüğü

Yılan sokması durumunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Aygün, panik yapmadan hemen 112 aranması gerektiğini ve hastanın mümkün olduğunca az hareket etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması, şişmeyi engellemek için takıların çıkarılması ve soğuk uygulama yapılması gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, “Unutmayın yılanlar da bizden korkar. Onların alanına saygı duyarsak, tehlikeden uzak dururuz. Bir yılan sokması yaşarsak bilinçli ve sakin davranmak hayat kurtarır.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Aygün, panzehrin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ağırlaştığında verilmesi gerektiğini belirterek, gereksiz panzehir kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurguladı. Tedavi kararının mutlaka bir doktor tarafından verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(AA)

Related Posts

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.